8473706-dogs-in-carDet blir allt vanligare att ta med sig hunden på semesterresan. Det fungerar ofta utmärkt men det finns dock en del saker man bör tänka på för att resan ska löpa smidigt. Därför är det viktigt att planera resan noggrant och i god tid.

Hund och transport

Det går ofta bra att ta med hundar på olika offentliga transportmedel, men se till att kontrollera vilka regler som gäller hos det bolag du åker med. Ett sätt att lösa detta är naturligtvis att åka med din egen bil. En hund som åker bil skall sitta säkert, fastspänd i hundsäkerhetsbälte eller i transportbur. Det är viktigt att kontrollera temperaturen i bilen, det får varken bli för varmt eller för kallt. Se till att alltid ha dricksvatten med dig och gör regelbundna pauser för rastning. Ha hela tiden hunden under uppsikt så att du märker om den blir stressad eller inte mår bra. Ett sätt att lugna hundar som blir nervösa under resor kan vara att införskaffa en lugnande kompressionströja från Zondog.

Resa utomlands

Vill man ta med hunden utomlands måste den vara id-märkt, ha giltig vaccination mot rabies, ha ett EU-pass och dessutom måste införseln av hunden alltid anmälas i tullen. Det är olika regler i olika länder så även här gäller det att kontrollera vad som gäller på just ditt resmål. Kom ihåg att resan eller semestern skall vara trevlig och njutningsfull för både dig och din hund. Vissa av de situationer som kan uppstå under resor kan vara otrevliga upplevelser för hunden och därmed även för ägaren. Tänk därför igenom beslutet noggrant. Ibland är det faktiskt bättre för både hund och ägare om hunden stannar hemma.