Det Grekiska köket

Det som kännetecknar mat från det grekiska köket är ordet enkelt. Maten är byggd på många gamla recept och traditioner som fått leva kvar. Ingredienserna som ofta används är fisk, bläckfisk, lamm, oliver, vitlök, tomater, olivolja, fetaost och vitt bröd.

Fast ingredienserna är detsamma och traditionerna fått leva kvar så kan man hitta många lokala specialiter på de många platserna i Grekland. När du kommer som turist är det spännande att få resa runt på fastlandet eller de många olika öarna och prova de lokala maträtterna. Vill man uppleva det grekiska köket på bästa sätt ska man beställa in maten på de mindre lokala tallrikarna, Mezé.

Mezé kan motsvaras med Spaniens tapas, det är små tallrikar som beställs in och som skickas mellan sällskapet vid bordet. Detta är populärt bland Grekerna själva och du kan på detta sätt få mer mängd mat fördelat på många olika rätter.

Några klassiska maträtter

Greklands alternativ på snabbmat är Gyros i Pita, ett perfekt mål att ta med och äta på stranden. Rätten består av pitabröd fyllt med fläskkött och olika typer av grönsaker.  En annan rätt som jag tror många förknippar med Grekland är den klassiska Grekiska salladen. En fräsch krispig sallad gjord på tomat, gurka, rödlök och fetaost, givetvis med rikligt ringlad olivolja över. Vill du ta in en förrätt innan maten är ugnsbakad fetaost mycket uppskattat. På fisksidan är den mest kända rätten Kalamares, friterade bläckfiskringar. Vill du hellre äta kött är Souvaki, en klassisk kötträtt, ett bra alternativ. Detta är ett grillspett med fläskkött som ofta serveras med Tzatsiki, en sås gjord på grekisk yoghurt, gurka, vitlök, olivolja och peppar.