Grekland har minst sagt ett rikt kulturarv, det kan man verkligen inte neka, men på senare har Grekland varit i nyheterna av en rad skilda anledningar.

Det kan knappast har undgått någon att den största anledningen till att Grekland har varit i fokus är på grund av den ekonomiska krisen de just nu har. Sådana kriser kanske inte alltid får global nyhetsteckning varje gång, men i detta fall har det varit för att detta har även haft en påtagligt inverkan på EU och euron.

Den 25 januari i år fick Grekland en ny finansminister, en position som minst sagt är kritisk för Greklands framtid just nu. Yanis Varoufakis var ekonomisk rådgivare till den grekiske premiärministern mellan 2009-2011, George Papandreou, men blev en uttalad kritiker till Papandreous regering kort därefter.

Det senaste nytt om krisen idag är att den Europeiska centralbanken har börjat analysera hur Grekland skulle kunna betala ut löner och pensioner med skuldväxlar istället för euro. Detta skulle i praktiken kunna vara uppkomsten av en ny valuta. Det är även möjligt att detta kan bli skäl att sparka ut Grekland ur eurozonen. På grund av risken för en hel finansiell kollaps har landets tioåriga stadsobligationer fått en betydligt högre ränta, den är nu uppe i 12.8 procent, en markant ökning från de 6 procent de låg på bara förra året.

10404229-euro-sign-in-front-of-the-european-central-bank-building

Söker man om Grekland på nätet just nu är svårt att hitta artiklar som inte är relaterade till den ekonomiska krisen och deras inblandning däri, men det kan även hända att man stöter på denna artikel från 2013 som också är relaterat till ekonomi, men med en betydligt mer positiv utkomst. Isidora Panagiotopoulou, en grekisk hemmafru som deltog i en av de många pokerturneringar arrangerade av PokerStars. Företaget hade kommit ut med nyheten om att de snart skulle komma upp i 100 miljarder spelade händer, och den som vann den skulle vinna en stor summa pengar, det var hela 670 000 kronor som Panagiotopoulou tog hem när hon vann den handen.

Det finns även andra positiva saker att säga om Grekland den senaste tiden, en sådan är att resebolag har börjat ta sig tillbaka in på resor till Grekland. Nu till sommaren förväntas det finnas en hel del planer på resor till både fastlandet och de charmiga öarna runtom det Egeiska havet.

867122-aerial-view-on-parga-greece

Apollo har bara släppt resor till Aten, men Ving har däremot försöka täcka alla möjliga intresseområden och erbjuder resor till platser som den charmiga ön Kalymnos, den populära ön Korfu och staden med samma namn, Kardamena som är Kos längsta strand på den södra delen av ön, ett flertal plaster på Kreta och även Sontorini, Telendos och Thassos. Allt som allt ser det riktigt ljust ut för de som saknat att semestra i Grekland och för de som aldrig gjort det men alltid har velat.

919797-santorini-summer

Den ekonomiska krisen har heller inte helt stoppad företag från att titta till Grekland, i november förra året kom det danska bryggeriet Carlsberg ut med nyheten om att de köpte in sig i Olympic, som är det tredje största bryggeriet i hela Grekland. Med denna investering blev således Carlsberg majoritetsägare på 51 procent. Tack vare detta och den verksamhet som Carlsberg redan sedan tidigare bedrivit i Grekland har de nu blivit den näst största aktören på den grekiska ölmarknaden. Enligt bryggeriet har man nu kommit upp i en marknadsandel på 29 procent i Grekland, det är bara Heineken som är större just nu.

3065517-carlsberg

Bara för att landet just nu går igenom en hel del problem har inte livet stannat för landets innevånare, alla turister som årligen besöker landet eller de företag som har affärer där. Vi blickar mot framtiden och hoppas på en lösning på alla problem och att Grekland kan återigen bli känt som det fantastiska landet det är.