Även om Grekland har inspirerats av europeisk matkultur precis som alla andra moderna länder i vår tid, finns det ännu många typiskt grekiska maträtter att avnjuta för den borne Greklandsresenären. För visst är mat en viktig ingrediens i turismen och även kaffedrickandet eftersom den grekiska kafétraditionen är vida omtalad.

Den som är intresserad av matkultur har mycket att hämta i Grekland. Vad gäller maträtter måste givetvis moussakan hyllas då den är Greklands nationalrätt. Auberginer samt lammkött är huvudingredienser som varvas med sås eller äggstanning och ost. Grillspettet souvlaki får inte förbigås av den som vill prova på det klassiska.

Grekiska kombinationer

Därmed är de vanligaste beståndsdelarna nämnda eftersom dessa återkommer i många grekiska kombinationer, men även äggplanta och zucchini tillhör favoriterna bland grönsaker. Tomater och olivolja är viktiga råvaror i det grekiska köket, oliverna är lika givet. I övärlden är fisk en lika vanlig råvara som lamm är på fastlandet och bläckfisk är en särskilt eftertraktad fisk som tillreds i mängder av smakrika varianter. Många anser att det grekiska köket är Europas äldsta, exempelvis soppan avgolemono med citron och ägg anses ha en historia långt bak i tiden.