Att vara på luffen oavsett vilken typ det gäller innefattar vanligtvis en reskassa baserad på låg budget. Detta brukar även gälla de som öluffar eller båtluffar i grekiska arkipelagen. Det är ett utmärkt sätt att resa och uppleva Grekland till en mindre kostnad. Det kan vara bra att känna till lågsäsongstiderna då det brukar vara billigare, men inte lika varmt. Kan man tänka sig svalare väder är april och maj samt september perfekt, det vill säga precis som i Sverige, före och efter högsäsong.

Öluffarskola

Innan man ger sig iväg första gången kan det vara lämpligt att studera olika tips eller kanske en hel kurs som öluffarskola som finns som e-guide. Små tricks kan man få lära sig som att det blir mer ekonomiskt att ta med mat och dryck då båtarnas restauranger kan vara ganska dyra.
Vill man hålla sig till de mindre rederierna kan Express Skopelitis i Kykladerna och Nisos Kalymnos i Dodekaneserna vara ett par bra tips. Nyare fartyg med mer lyx finner man flera, bland andra Blue Star Ferries. Det finns många som vittnar om hur fantastiskt det är med båtluffande i Grekland, så det finns inga anledningar att låta bli. Utöver olika guider kan man hämta information om de olika öarna via nätet så att man finner rätt nisch på de öar man kommer till.